La plataforma Pour une Bretagne enfin majeure (Per una Bretanya per fi major d'edat) va començar a caminar el 12 de gener a Karaez promoguda pel moviment Ar Falz (La Falç). Ar Falz / Skol Vreizh és avui dia principalment una editorial bilingüe dirigida per acadèmics jubilats o jubilats. Fundada fa gairebé un segle per Yann Sohier, mestre públic de Plourivo, Ar Falz va ser inicialment un moviment d'esquerra cultural bretó centrat al voltant de la revista bretona Ar Falz. Aquesta associació sempre ha fet campanya per a l'ensenyament de la llengua i la cultura bretones a les escoles públiques.
A invitació d'Ar-Falz un centenar de persones es van reunir aquest dissabte 12 de gener a Karaez/Carhaix per discutir la situació a Bretanya i acordar un text destinats als electes a tots nivella. El text projectat a la pantalla es va debatre paràgraf per paràgraf, paraula per paraula.
Partits polítics com la UDB (Unió Democràtica de la Bretanya), el Partit Bretó, EELV Bretanya (Verds), Breizh Europa, l'Aliança Federalista Bretona i el Partit Comunista Francès; o associacions com Bretagne Réunie, Breizh Impact hi van participar. Les armilles grogues van ser convidades als debats, però qualsevol ciutadà podria intervenir. El temps de paraula no era limitat, tots podien expressar-se i només podíem rebre aquesta iniciativa unificadora i transversal a través de les divisions polítiques.
Els promotors van fer una crida per salvar la cultura i el territori va dur a terme la cara centralisme republicà de l'agricultura intensiva, l'Europa liberal, la globalització i la ultraliberalisme. La idea de l'associació Ar Falz és llançar una plataforma reivindicativa per obtenir el major nombre possible de signants en un text comú. Una vegada que es va finalitzar el text, Ar Falz/Skol Vreizh sol·licitarà una reunió amb el president del govern bretó i amb els presidents de la República i el Senat, per informar-los de la necessitat d'implementar un pla de desenvolupament integral de la Bretanya al voltant de diversos eixos. Durant els debats d'ahir, es van tractar temes d'energia, transport, ecologia, llengua i cultura bretona amb algunes idees fortes i molt consens. L'objectiu seria aconseguir l'autogovern amb un estatut particular per a la Bretanya. La gravetat del moment sembla haver portat una certa maduresa als debats on una vegada que l'esquerra i la dreta s'aproximessin.
Una de les prioritats és la reunificació, l'estat només ha de fer que les 105.000 signatures obtingudes per activar el dret d'opció del Loire-Atlàntic de reincorporar-se a la Bretanya. També sobre la forma de combat: El que passa amb les armilles grogues només ens recorda, una vegada més, que res s'aconsegueix sense una lluita de poder en una república presidencial i la seva elit privilegiada.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada